Dit man åker och möter värme

IMG_20150227_153653

Del två

Khao lak

I Khao lak hade vi bokat en bungalow på Andamania beach resort kanske inte riktigt lika folktomt och vackert som på Koh kho kao, men likväl paradisiskt. Hotellet gick lite i kolonialstil och det fanns ett hav av blommor och växter mellan byggnaderna. Vi upprepade tidigare succéer med sol, bad och mat i långa banor. Jag trivs liksom himla bra när jag har god mat i närheten. Ni vet när man glatt äter kyckling i olika former till frukost, lunch och middag.

IMG_20150227_181302

IMG_20150227_181217

Och vi bokade in oss på en båttur till Similan Islands

Och ja…

IMG_20150301_224407 - kopia (2)

De som känner mig vet att jag inte är något vattendjur direkt. Jag använder havet till att svalka mig i. Jag gör liksom inte saker, ni vet. Jag gör inga konster eller utövar livsfarliga vattensporter som vattenskidor eller dyker i korallrev där blodtörstiga hajar cirkulerar runt mig medan de hånleende slickar sig kring munnen.

OCH jag snorklar inte. Mycket kanske för att jag A, har ett munväder av sällan skådat slag och jag kan liksom inte drista mig till att vara tyst så länge som det krävs om man över huvudtaget skall hinna se något under vattnet med cyklop och en snorkel i truten. Och B, jag får liksom inte riktigt till det. Ni vet, när det börjar kännas knepigt så gapar jag. Och sväljer. Och grymtar och halvt drunknar. Jag har alltid varit rädd för att väcka folks livräddar-lustar om de fick se mig kämpandes och frustande i vattnet.

IMG_20150301_162358

Men

Är man vid Similan islands då ska det baske mig snorklas. Och jag tror att jag faktiskt såg lite sådär snorkel-van ut när jag klättrade ner från båten i vattnet. En stund. Sedan höll jag på att krocka med en jättelik vattensköldpadda vilket fick mig att kanske mindre rutinerat skrika i snorkeln och med paniken lysande i ögonen möjligen nästan också krafsa mig fast på ryggen på en stackars kinesisk man i flytväst. Jag hade också en rätt ansenlig skvätt hav i magen när jag hickande klättrade upp i båten igen.

Men trots inmundigande av salt havsvatten och närapå-krock med jättelik Skalman så var det en fantastisk dag. Underbar besättning, mest bestående av tjusiga lady-boys, god mat på en vacker strand och fantastiska strandhugg. Och vi fick se ett stim delfiner! De hoppade inte långt ifrån vår båt och äntligen fick vi vara bland de där 75% som får se delfiner på båtturer runt om i världen, för annars har vi väldigt många gånger tillhört de 25% som oturligt nog inte gör det, enl div. färgglada turist-lockande broschyrer.

Men nu så! Ett gäng hoppande delfiner- check!

IMG_20150301_163200 - kopia

Att vi tillhör den marknadsbesökande skaran runt om i världen vet ni redan. Vi myser runt bland friterade gräshoppor, sladdriga bläckfiskar på fat och hönsfötter i knippen. Inget undantag på den här resan så klart.

IMG_20150228_193545

IMG_20150302_162850 - kopia (2)

Vi älskar myllret av människor och dofterna från mat som tillagas på stora fat och i grytor och skålar med larver som jag kanske skulle vilja testa bara för att kunna berätta om det efteråt, men som jag aldrig riktigt törs.

Så var det dags att leta sig vidare igen. Men vart? Vi klickade febrilt oss omkring och hittade två öar Koh yao noi och Koh yao yai, som vi funderade på att åka till. Det hade varit en resa med bil tvärs över ön Phuket och sedan båt.

Ska vi? Kisade vi mot varandra i hettan.

Men nej, det skulle vi inte. Vi hade lite kvar att upptäcka kring Khao Lak, några stränder vi inte sörplat bananshakes vid och några vägar vi inte dammat fram på moped efter i vänstertrafik, vinkandes mot trötta kossor vid vägkanten. Sagt och gjort, vi hittade ett rum på The Leaf där vi tippade av oss ryggorna och lade oss i poolen. När vi väl kommit rätt, alltså. Det finns nämligen två The Leaf.Det märker man mycket tydligt när man vinkat hejdå till herr grisbils-chaufför, släpat två femhundra-kilos (nåja) ryggsäckar in i foajén och hasat runt i flipflops på marmorgolvet medan vi försökte svalka oss med en varsin broschyr, och de tittar lite frågande på oss medan de söker efter vår bokning i datorn och det hela avslutas med att de fick ringa tillbaka vår chaufför som sedan skrattande släppte av oss vid rätt hotell.

IMG_20150227_180157

Följ med oss dit! På moppeturer till paradisstränder och till dopp i en enligt mannen, skum gyttjepöl full med blodiglar och säkerligen en och annan krokodil, tillsammans med en elefant.

IMG_20150307_141547

Ni vet, sånt man plockar fram när snön viner kring öronen på en nästkommande vinter, sånt man vill berätta om, ungefär som med de där larverna man önskade man vågat smaka.

/Jeannette

8 svar på ”Dit man åker och möter värme”

  1. Thailand är alltid trevligt 🙂 och en stor favorit för oss. Annars är vi otroligt förtjusta i Frankrike och när det gäller barnsemestrar är Danmark suveränt 🙂

   Jeannette

 1. Ser fantastiskt fint, vackert ut ♡ Thailand är oslagbart… vi var där för 5 år sen, var i Kata och Khao lak. Hade nog valt andra ställen idag, som Khao lanta mm. Vi missade tyvärr Similiand Island när vi var där, var på Phi Phi mm snorkling är underbart! Men nu i höst va vi på Aruba – paradiset men snorklingen var ingen höjdare där, det gick alldeles för höga vågor, kika gärna in på mina bilder i kategorin :resor på bloggen. Tänkte lägga ut denna veckan ett till inlägg fr Aruba.

  1. Hej Helen!
   Ja Thailand är magiskt på många sätt, i tidigare inlägg har jag berättat om Koh Lanta, kika gärna efter tips!
   Aruba är helt oprövat för oss, ska verkligen kika in hos dig för det är absolut ett resmål för oss, tack!! 🙂

   Kram

 2. Härliga foton, saknar Thailand när jag ser dessa. Vi var där 2008, ett gäng år sedan 🙂
  Skulle gärna åka dit igen, fast någon annanstans. Vi var i Khao Lak och åkte på ett äventyr kring phiphi-öarna. Gillade phi phi doe, samt bamboo island var grym och för att inte tala om Maya Bay, där filmen The Beach med Leonardo di caprio spelades in.
  Fin blogg du har!
  /Lisa

  1. Tack fina!!! 🙂
   Tyvärr är bloggen lite eftersatt då vi flyttat och har massor att göra, men jag har några inlägg på gång.
   Thailand är verkligen fantastiskt, hoppas både du och jag hamnar där igen! 🙂
   Vi har också varit till Maya Bay, lite skumt att betala för att få beträda stranden bara 😀
   Får jag välja en favorit så är det absolut Koh Bulon. En riktig Robinsonö med jättesnäckor på stranden, lugnt och stilla.

   Ha det gott! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *